Siekiera japońska Masakari Warikomi-Jigata White Oak 360 mm
Siekiera Masakari jest przeznaczona głównie do precyzyjnych prac ciesielskich i rozłupywania mniejszego drewna, a nie do uderzeń w duże kłody. Świetnie sprawdza się podczas biwakowania i innych aktywności na świeżym powietrzu.
Głowica topora powstaje metodą Warikomi – polega to na tym, że kawałek rozgrzanego żelaza lub miękkiej stali jest rozłupywany i w środku umieszcza się twardą stal, a następnie całość jest kuta, tworząc „kanapkę” – miękką stal z twardym rdzeniem tnącym. Głowice wykonane są ze stali węglowej 1045 i mają znak certyfikujący tradycyjne rzemiosło, wprowadzony w Japonii w 1974 roku.
Trzonek siekiery wykonany jest z garbowanego białego dębu z północnej Japonii, co ułatwia utrzymanie go w czystości.
Siekiery powstają ręcznie w warsztacie Mizuno Seisakujo w Sanjo w Japonii, gdzie mistrz Mizuno i jego synowie stosują tradycyjne techniki kowalskie. Stal węglowa sprawia, że ostrze jest łatwe do naostrzenia i długo utrzymuje ostrość, ale wymaga starannej pielęgnacji: po użyciu należy oczyścić i osuszyć głowicę, nałożyć na nią cienką warstwę oleju roślinnego i schować do pochwy.
Długość całkowita 360 mm
Długość ostrza: 105 mm
Długość uchwytu 325 mm
Długość głowni: 130 mm
Waga całkowita: 845 g
Waga głowni: 600 g
Stal: stal wysokowęglowa z rdzeniem AISI 1045
Rękojeść: biały dąb
Skórzna pochwa na głownię w zestawie
Made in Japan
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.