Strona główna » Rodzaje noży » Noże ze stali damasceńskiej
Kategorie
Promocje

Noże ze stali damasceńskiej

Noże ze stali damasceńskiej

Stal damasceńska była produkowana na bliskim wschodzie w latach 900-1600. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od Damaszku w Syrii, gdzie istniały liczne warsztaty produkujące miecze i szable. Stal ta stała się legendarna gdyż znacznie przewyższała jakością stale europejskie. Niestety na początku XVII wieku z nieznanych powodów metody produkcji stali damasceńskiej zostały zapomniane i do dnia dzisiejszego technologia ta nie została odtworzona.
Obecnie określenie "stal damasceńska" używane jest powszechnie do ostrzy powstałych w wyniku skuwania ze sobą wielu warstw twardej stali o wysokiej zawartości węgla na przemian ze stalą o niskiej zawartości węgla. Technicznie jest to dziwer czyli damast skuwany. Im większa różnica w zawartości węgla w warstwach tym bardziej jest widoczny charakterystyczny wzór. Właściwości damastu skuwanego są zbliżone do właściwości stali damasceńskiej, a podobieństwo wzoru powstającego na ostrzu sprawia, że stale te są utożsamiane.


 
Dellinger Damascus Pro nóż do filetowania 240

Dellinger Damascus Pro nóż do filetowania 240

399,00 zł
szt. Do koszykadodaj do porównania
Dellinger Samurai nóż do filetowania 210

Dellinger Samurai nóż do filetowania 210

376,00 zł
szt. Do koszykadodaj do porównania
Dellinger Samurai nóż Santoku Granton 170

Dellinger Samurai nóż Santoku Granton 170

410,00 zł
szt. Do koszykadodaj do porównania
Dellinger Samurai nóż uniwersalny 100

Dellinger Samurai nóż uniwersalny 100

159,00 zł
szt. Do koszykadodaj do porównania
Dellinger Samurai nóż uniwersalny 130

Dellinger Samurai nóż uniwersalny 130

179,00 zł
szt. Do koszykadodaj do porównania
Dellinger Tiny Wave Santoku 170

Dellinger Tiny Wave Santoku 170

410,00 zł
szt. Do koszykadodaj do porównania
Dellinger Tsuchime Gyuto 200

Dellinger Tsuchime Gyuto 200

418,00 zł
szt. Do koszykadodaj do porównania

0123
0
14036 odwiedzin naifu.pl od 17 października 2019