Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Formy noży » Gyuto, noże szefa kuchni » Nóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus Suminagashi
Nóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus SuminagashiNóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus SuminagashiNóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus SuminagashiNóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus SuminagashiNóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus Suminagashi
Nóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus Suminagashi
Nóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus Suminagashi
Nóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus Suminagashi
Nóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus Suminagashi
Nóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus Suminagashi

Nóż Kiya Gyuto 185 mm - Damascus Suminagashi

KIYA

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 0,00 zł

Numer katalogowy: 2203128

Kod producenta: SXL3-128

Forma noża: Gyuto

Stal: Takefu V2

Twardość: HRC 61 (+/-1)

Zaostrzenie: Dwustronne

Cena: 899,00 zł

Ilość:
-+
szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Użytkowanie i konserwacja
  • Akcesoria (3)
  • Produkty powiązane (1)
  • Recenzje produktu (0)

Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża.

Ten doskonały nóż został wykonany ręcznie przy użyciu tradycyjnych technik przez kowali z Takefu. Takefu to region Japonii o wielopokoleniowej tradycji kowalskiej, a noże tam produkowane cenione są w całej Japonii. Rdzeń noża wykuty z wysokowęglowej niezwykle twardej stali Takefu V2 jest otoczony dziesięcioma warstwami miększej stali. Warstwy te chronią rdzeń nadając ostrzu elastyczności, a dodatkowo tworzą skomplikowany i zarazem piękny damasceński wzór w pobliżu krawędzi. Stal Takefu V2 to stosunkowo prosty stop ze śladowymi ilościami chromu podobna do stali Shirogami #2 (White Paper Steel). Choć nie tak czysta jak stop Hitachi pozwala jednak na osiągnięcie wysokiego stopnia twardości. W procesie obróbki cieplnej powstaje ciemne wykończenie ostrza. Powłoka ta chroni nóż przed rdzewieniem, gdyż tradycyjnie noże te nie są nierdzewne i dodatkowo nadaje ostrzu oryginalny rustykalny wygląd.

Tradycyjny japoński uchwyt z drzewa sandałowego o przekroju ośmiobocznym sprawia, że w połączeniu z dwustronnym szlifem ostrza równie dobrze pracuje się nim osobom prawo- jak i leworęcznym.


Długość ostrza: 185 mm
Długość całkowita: 325 mm
Szerokość ostrza: 44 mm
Waga: 120 g
Stal Takefu V2
HRC 61 (+/-1)
Ilość warstw: 11
Nie jest nierdzewny
Zaostrzony: dwustronnie
Uchwyt: drzewo sandałowe
Skuwka: drewno
Myć ręcznie

Made in Japan

Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:

  • Zawsze myj nóż ręcznie i dokładnie go wysusz.
  • Wycieraj ostrze w trakcie gotowania, szczególnie po krojeniu kwaśnych produktów.
  • Po pracy powlecz suchy nóż cienką warstwą oleju kameliowego lub jojoba. Jeśli używasz noża często można użyć zwykłego oleju jadalnego. Do dłuższego przechowywania lub transportu można użyć oleju mineralnego pamiętając jednak, że przed użyciem nóż należy dokładnie wymyć.
  • Do przechowywania dobrze jest użyć papieru antykorozyjnego.
  • Nie przechowuj mokrego noża.
  • Nie krój na twardej powierzchni np. z kamienia lub szkła.
  • Do ostrzenia używaj specjalnych kamieni wodnych.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Pozostałe produkty z kategorii
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ