Nóż Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Yanagiba 24 cm
Ten elegancki i smukły nóż Yanagiba został wykonany ręcznie przez mistrza kowalstwa Hideo Kitaokę, znanego z tradycyjnego podejścia do japońskiego rzemiosła nożowniczego. Klinga ma długość 24 cm, co czyni go wszechstronnym narzędziem dla profesjonalnych kucharzy i pasjonatów kuchni japońskiej.
Rdzeń ostrza wykonany jest ze stali Aogami #2 (Blue Paper Steel) – to wysokowęglowa stal o doskonałej twardości i zdolności do utrzymywania ekstremalnej ostrości. Z zewnątrz pokryto go warstwami stali nierdzewnej w technice damasceńskiej, co nadaje nożowi wyjątkowy, falisty wzór na klindze – jednocześnie piękny i praktyczny, ponieważ zmniejsza przywieranie żywności.
Wykończenie satin (satynowe) dodaje mu elegancji i lekko matowego blasku, a jednocześnie ukazuje kunszt wykonania. Nóż jest jednostronnie ostrzony (typowy dla Yanagiby), co pozwala na niezwykle czyste i gładkie cięcia, szczególnie ważne przy porcjowaniu delikatnego mięsa ryby.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.