Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Satin Yanagi 27 cm
Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Satin Yanagi 27 cm to tradycyjny japoński nóż typu yanagiba, zaprojektowany głównie do precyzyjnego krojenia surowej ryby i owoców morza – idealny do sushi i sashimi. Jego długość 27 cm pozwala na cięcia jednym, płynnym ruchem, co ogranicza uszkadzanie delikatnej struktury mięsa.
Główne cechy:
Ręczna produkcja przez mistrza Hideo Kitaokę, znanego z rzemieślniczego kunsztu w Echizen (region Takefu, Japonia).
Rdzeń noża wykonany ze stali Shirogami #2 (biała stal) – wysokowęglowa stal o bardzo ostrym i trwałym ostrzu, łatwa do ostrzenia, ale wymaga pielęgnacji (może rdzewieć).
Powierzchnia ostrza ma satin finish – matowe satynowe wykończenie, które dodaje elegancji i minimalizuje przywieranie żywności.
Jednostronne ostrzenie (typowe dla yanagiby) – zapewnia ekstremalną precyzję, ale wymaga umiejętności użytkowania (dla osób praworęcznych).
Tradycyjna rękojeść z drewna (drzewo różane)
Podsumowując: to narzędzie dla pasjonatów kuchni japońskiej, profesjonalnych kucharzy lub kolekcjonerów, ceniących jakość, rzemiosło i tradycję. Wymaga odpowiedniego użytkowania i konserwacji, ale odwdzięcza się niesamowitą ostrością i finezją w krojeniu.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.