Japoński nóż Deba został stworzony do krojenia i filetowania ryb. Grube mocne ostrze ułatwia obcinanie rybich głów i przecinanie ości. Przednią częścią noża doskonale oddziela się mięso od ości uzyskując idealny filet. Nóż Deba jest również dobrym wyborem do innych mięs. Nie należy jednak zbytnio sugerować się jego grubością. Nie nadaje się do przecinania większych kości, a użycie go w roli tasaka może skończyć się uszkodzeniem ostrza.
Noże Tojiro Yasuki Shirogami wykonane są ze stali węglowej Shirogami #2 (White Steel #2), cenionej za wyjątkową ostrość i łatwość ostrzenia. To tradycyjne japońskie narzędzia stworzone z myślą o precyzyjnych cięciach i klasycznym stylu kuchni japońskiej. Biała reaktywna stal Shirogami jest odmianą Yasuki-Hagane wykorzystywanej niegdyś do produkcji samurajskich mieczy. Mówimy, że stal jest reaktywna ponieważ zmienia kolor w kontakcie z kwaśną żywnością. Nie jest ona nierdzewna, wymaga więc odpowiedniej dbałości i konserwacji.
Ostrza noży Yasuki Shirogami wykonano w konstrukcji san-mai z bardzo twardym rdzeniem ze stali Shirogami #2 hartowanej do twardości ponad 60º w skali Rockwella. Twardy rdzeń okuty jest miękkim żelazem, które chroni go przed uszkodzeniem i ułatwia ponowne naostrzenie. Jednostronny szlif ostrza kataba jest charakterystyczny dla tradycyjnych japońskich form noży - Yanagiba, Deba i Usuba.
Całości dopełnia tradycyjny japoński uchwyt wykonany z drewna magnolii o przekroju w kształcie litery D. Połączenie ostrza z uchwytem chronione jest plastikową skuwką. Zarówno uchwyt jak i szlif ostrza dostosowane dla osób praworęcznych.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.