Unagisaki (jap. 鰻裂き包丁 – unagisaki bōchō) to tradycyjny japoński nóż służący do filetowania węgorza (unagi). Jest to specjalistyczny nóż używany głównie w kuchni japońskiej do przygotowywania węgorza na dania takie jak kabayaki (grillowany węgorz). Zaostrzony jednostronnie pozwala na precyzyjne cięcie ryby i oddzielenie kręgosłupa.
Noże Tojiro Yasuki Shirogami wykonane są ze stali węglowej Shirogami #2 (White Steel #2), cenionej za wyjątkową ostrość i łatwość ostrzenia. To tradycyjne japońskie narzędzia stworzone z myślą o precyzyjnych cięciach i klasycznym stylu kuchni japońskiej. Biała reaktywna stal Shirogami jest odmianą Yasuki-Hagane wykorzystywanej niegdyś do produkcji samurajskich mieczy. Mówimy, że stal jest reaktywna ponieważ zmienia kolor w kontakcie z kwaśną żywnością. Nie jest ona nierdzewna, wymaga więc odpowiedniej dbałości i konserwacji.
Ostrza noży Yasuki Shirogami wykonano w konstrukcji san-mai z bardzo twardym rdzeniem ze stali Shirogami #2 hartowanej do twardości ponad 60º w skali Rockwella. Twardy rdzeń okuty jest miękkim żelazem, które chroni go przed uszkodzeniem i ułatwia ponowne naostrzenie. Jednostronny szlif ostrza kataba jest charakterystyczny dla tradycyjnych japońskich form noży - Yanagiba, Deba i Usuba.
Całości dopełnia tradycyjny japoński uchwyt wykonany z drewna magnolii o przekroju w kształcie litery D. Połączenie ostrza z uchwytem chronione jest plastikową skuwką. Zarówno uchwyt jak i szlif ostrza dostosowane dla osób praworęcznych.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.