Tojiro Shirogami Nóż Unagisaki Nagoya 10 cm to specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do precyzyjnej obróbki węgorza oraz innych małych ryb. Jego nazwa nawiązuje do regionu Nagoi, gdzie jest powszechnie stosowany w tradycyjnej kuchni japońskiej.
Cechy charakterystyczne:
Przeznaczenie: Idealny do usuwania kręgosłupa i płetw małych ryb, szczególnie węgorza. Ze względu na jednostronny szlif i brak ostrego czubka, nie nadaje się do cięższych prac kuchennych. Stanowi doskonałe uzupełnienie większego noża typu Deba
Ostrze: Wykonane z rdzenia ze stali Shirogami #2 (biała stal węglowa), otoczone stalą nierdzewną. Twardość ostrza wynosi około 60 HRC, co zapewnia długotrwałą ostrość.
Rękojeść: Tradycyjna, wykonana z drewna magnolii, zakończona pierścieniem z tworzywa sztucznego, zapewniająca komfortowy i pewny chwyt.
Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.