Nóż Senzo Retro Bunka 165 mm to wszechstronny japoński nóż kuchenny z prestiżowej linii Suncraft Senzo Retro. Seria Retro wykorzystuje trójwarstwową konstrukcję San Mai z twardym rdzeniem ze stali GIN-SAN Silver 3 hartowanej do ok. 60 HRC – to wysokiej klasy stal nierdzewna, która długo trzyma ostrość, a jednocześnie jest stosunkowo łatwa w ostrzeniu. Częściowo surowa, matowa powierzchnia klingi oraz subtelnie pofalowana linia przy krawędzi nawiązują do estetyki tradycyjnych japońskich mieczy.
Klinga ma długość 165 mm, jest stosunkowo szeroka i dość cienka (ok. 2 mm grubości), co przekłada się na lekkie, czyste cięcie i świetną kontrolę. Trójwarstwowa budowa San Mai łączy twardy rdzeń tnący z bardziej sprężystymi zewnętrznymi warstwami stali nierdzewnej, zwiększając odporność ostrza na uszkodzenia. Charakterystyczny, ścięty czubek typu bunka (odwrócony profil tanto) pozwala na bardzo precyzyjną pracę koniuszkiem – np. nacinanie skóry, usuwanie nerwów czy detale przy warzywach.
Rękojeść wykonano z egzotycznego drewna wenge, o tradycyjnym, oktagonalnym (ośmiokątnym) przekroju. Naturalnie twarde, oleiste drewno dobrze znosi kontakt z wilgocią, a kanciasty kształt zapewnia pewny chwyt i wygodę zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych. Prosta, bezferrulowa forma nawiązuje do klasycznych japońskich wa-bocho i świetnie współgra z „postarzaną” klingą.
Zastosowanie: bunka to nóż ogólnego przeznaczenia – może z powodzeniem zastąpić nóż szefa kuchni czy santoku. Sprawdza się przy siekaniu i szatkowaniu warzyw, ziół, krojeniu mięsa i ryb oraz precyzyjnym cięciu w plastry i kostkę. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie produktów z deski, a agresywny, ostry czubek pozwala na dokładną pracę w detalach.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.