Nóż Haiku RYOMA RAINBOW Slicer 200 mm
Nóż do filetowania świeżych ryb, a także do porcjowania mięsa i wędlin oraz krojenia ich w cienkie plasterki. Podobny do Yanagi Sashimi, od którego różni się nieco kształtem i dwustronnym zaostrzeniem. Pracując z nim, powinno się stosować technikę pull slice (do siebie), która daje najbardziej estetyczny efekt.
Przy produkcji noży Ryoma Rainbow zastosowano rzadko spotykane połączenia stali nierdzewnej, mosiądzu i miedzi. Dzięki temu połączeniu klingi noży mienią się feerią barw zamkniętych w damasceńskim mazerunku. Kolorowy wzór damasceński noży Ryoma Rainbow nie tylko przyciąga wzrok, ale także symbolizuje połączenie tradycji z nowoczesnością. Zastosowanie miedzi i mosiądzu w konstrukcji ostrza nadaje mu unikalny wygląd, przypominający barwy zachodzącego słońca, co nawiązuje do japońskiej symboliki i estetyki. Rdzeń ostrza wykonano z doskonałej japońskiej stali nierdzewnej AUS-10 hartowanej do 60º w skali Rockwella. Ostrze zostało wykończone młotkowaniem tsuchime, które nadaje nożom rustykalny wygląd i zapobiega przywieraniu krojonego materiału do ostrza.
Ekskluzywny charakter noża podkreśla ośmiokątny uchwyt w stylu japońskim wykonany z palisandru o pięknym usłojeniu. Rękojeść zakończona jest metalowym pierścieniem od strony ostrza i metalową głowicą z literą R na końcu noża.
Tylko nieliczni mistrzowie kowalstwa z ogromnym doświadczeniem są w stanie wykonać takie arcydzieło.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.