Noże, w szczególności japońskie, są bardzo wrażliwe na warunki przechowywania. Nie przechowujemy noży w szufladzie wraz z innymi sztućcami gdyż może to spowodować przypadkowe uszkodzenie krawędzi. Dobrym zabezpieczeniem ostrza są drewniane pochwy zwane saya. Aby zachować optymalne warunki, przechowujemy noże w pudełkach lub blokach. Dla noży japońskich szczególnie polecane są bloki i listwy magnetyczne. Gdy zachodzi potrzeba częstego przewożenia noży najlepiej to zrobić w specjalnych torbach lub walizkach, które prezentujemy w tym dziale.
Użytkując japońskie noże powinniśmy pamiętać, że korzystanie przy krojeniu z twardych powierzchni typu szkło czy kamień można łatwo uszkodzić lub stępić noż. Do krojenia radzimy używać desek wykonanych z względnie miękkiego drewna, optymalnie specjalnych desek pokrytych miękkim elastomerem np. deski kompozytowe z rdzeniem drewnianym firmy Hasegawa.