Japoński nóż Gyuto jest nożem ogólnego zastosowania, jest to odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Pierwotnie używany głównie do krojenia wołowiny dziś jest powszechnie stosowany w profesjonalnej kuchni jako nóż wszechstronny. Wykorzystuje się go do krojenia i siekania warzyw, do krojenia dużych kawałków mięsa, a także do precyzyjnych nacięć wykonywanych zbiegającą się w szpic końcówką noża.
Ta piękna, rustykalnie stylizowana seria została stworzona w firmie Fujitora w 2019 roku. Ostrze wykonane jest w z trzech warstw, rdzenia z doskonałej japońskiej stali VG10 hartowanej do twardości 61º w skali Rockwella, oraz dwóch okładzin z miększej stali. Ta technologia zwana San Mai zapewnia ochronę twardemu rdzeniowi czyniąc całe ostrze elastycznym i łatwym do ponownego naostrzenia. Górna część klingi wykończona jest młotkowaniem tsuchime co zmniejsza przywieranie ciętego materiału do ostrza. Rustykalny charakter ostrza podkreśla ciemne, surowe kurouchi powstałe przy hartowaniu stali.
Nóż ten jest przeznaczony dla ceniących sobie piękno europejskich odbiorców. Ostrze wykonane z doskonałej stali VG10 jest nierdzewne, przez co łatwe w utrzymaniu i wygodne w użyciu. Całość w konstrukcji full tang z ergonomicznym uchwytem wykonanym z micarty, niezwykle wytrzymałego i odpornego na czynniki zewnętrzne laminatu lnu spojonego żywicą syntetyczną. Okładziny mocowane są do trzpienia za pomocą trzech nitów.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.