Strona główna » Formy noży » Deba » Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Deba 150
Kategorie
Promocje
Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Deba 150Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Deba 150
Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Deba 150Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Deba 150

Nóż Hideo Kitaoka Shirogami Damast Deba 150

Ręcznie kute

Dostępność: Wyprzedane

Koszt wysyłki: od 0,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier 48 - 0,00 zł
Kurier DPD - 17,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 0,00 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie - 0,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Numer katalogowy: 2302202

Kod producenta: TK-CN-2202

Stal: Shirogami

Twardość: HRC 63 (+/-1)

Zaostrzenie: Jednostronne

Cena: 1 099,00 zł

Chwilowo niedostępny

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Zasady użytkowania
  • Akcesoria (4)
  • Recenzje produktu (0)

Japoński nóż Deba został stworzony do krojenia i filetowania ryb. Grube mocne ostrze ułatwia obcinanie rybich głów i przecinanie ości. Przednią częścią noża doskonale oddziela się mięso od ości uzyskując idealny filet. Nóż Deba jest również dobrym wyborem do innych mięs. Nie należy jednak zbytnio sugerować się jego grubością. Nie nadaje się do przecinania większych kości, a użycie go w roli tasaka może skończyć się uszkodzeniem ostrza.

W całości ręcznie wykonany nóż jest dziełem japońskiego mistrza kowalstwa Hideo Kitaoka. Kitaoka specjalizuje się w wytwarzaniu tradycyjnych jednostronnie szlifowanych ostrzy z wysokowęglowej stali Yasuki hagane.

Ostrze noża wykonane jest z 12 warstw damastu kutych na rdzeniu ze stali Shirogami (White Paper Steel). Niezwykle czysta stal Shirogami, hartowana do 63° w skali Rockwella bez oznak kruchości, daje niebywałą ostrość i długie trzymanie krawędzi. Wielowarstwowa konstrukcja zapewnia elastyczność ostrza i ułatwia jego ponowne naostrzenie. Piękny damasceński wzór 12 warstw uzupełnia ręcznie trawione kanji w części grzbietowej ostrza. Nóż wyposażony jest w tradycyjny japoński uchwyt o przekroju w kształcie litery D wykonany z drewna drzewa sandałowego i zakończony skuwką z rogu bawołu.

Stal Shirogami nie jest nierdzewna i jest bardzo reaktywna, należy więc stosować odpowiednie zasady konserwacji, a nie chcąc narażać noża na przebarwienia, unikać krojenia kwaśnych produktów.


Długość ostrza: 150 mm
Długość całkowita: 280 mm
Szerokość ostrza: 45 mm
Waga: 220 g
Stal Shirogami
HRC 63 (+/-1)
Ilość warstw: 12
Nie jest nierdzewny
Zaostrzony: jednostronnie
Uchwyt: drzewo sandałowe
Skuwka: bawoli róg
Myć ręcznie

Made in Japan

Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:

  • Zawsze myj nóż ręcznie i dokładnie go wysusz.
  • Wycieraj ostrze w trakcie gotowania, szczególnie po krojeniu kwaśnych produktów.
  • Po pracy powlecz suchy nóż cienką warstwą oleju kameliowego lub jojoba. Jeśli używasz noża często można użyć zwykłego oleju jadalnego. Do dłuższego przechowywania lub transportu można użyć oleju mineralnego pamiętając jednak, że przed użyciem nóż należy dokładnie wymyć.
  • Do przechowywania dobrze jest użyć papieru antykorozyjnego.
  • Nie przechowuj mokrego noża.
  • Nie krój na twardej powierzchni np. z kamienia lub szkła.
  • Do ostrzenia używaj specjalnych kamieni wodnych.
Grawer laserowy YAG

Grawer laserowy YAG

28,00 zł
szt. Do koszyka
Gumka do rdzy CKK 65x40 mm

Gumka do rdzy CKK 65x40 mm

58,00 zł
szt. Do koszyka
Olej Tsubaki do konserwacji noży

Olej Tsubaki do konserwacji noży

89,00 zł
szt. Do koszyka

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

0123
0
15185 odwiedzin naifu.pl od 17 października 2019