Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Formy noży » Yanagi Sashimi » Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300
Kategorie
Promocje
Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300
Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300
Nowość

Dellinger Josho-Tsuki nóż Sakimaru 300

DELLINGER

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 7 dni

Koszt wysyłki: od 0,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier 48 - 0,00 zł
Kurier DPD - 17,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 0,00 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie - 0,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Numer katalogowy: 2200813

Kod producenta: SXLHST-13

Stal: AISI 1095

Twardość: HRC 60 (+/-1)

Zaostrzenie: Jednostronne

Cena: 1 988,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Użytkowanie i konserwacja
  • Recenzje produktu (0)

Japoński nóż Sakimaru jest odmianą noża Yanagiba i noża Takohiki. Jest używany do tych samych celów, takich jak czyste i precyzyjne cięcie sushi i sashimi. Ostrość i jednostronny szlif ułatwiają obróbkę delikatnego mięsa ryb lecz nóż równie dobrze sprawdza się przy innych rodzajach mięsa. Takohiki różni się od Yanagi końcówką, która przypomina końcówkę katany - tradycyjnego japońskiego miecza. Końcówka Sakimaru jest trochę bardziej wyokrąglona. Mimo że funkcja i skuteczność Sakimaru jest podobna do Yanagiby i Takohiki, jest on uważany za bardziej stylową odmianę tych dwóch noży.

Piękny nóż przeznaczony dla najbardziej wymagających klientów profesjonalnych, a także amatorów. Podczas produkcji wykonane ze stali AISI 1095 ostrze przechodzi przez 14 procesów zakończonych ręcznym szlifowaniem. W końcowej fazie ostrze polerowane jest kamieniem hazuya, który wybiela stal i nadaje hamonowi wyjątkowy wygląd, a krawędź osiąga ostrość brzytwy. Prawdziwy hamon Sanbon-Sugi, który powstaje w wyniku hartowania różnicowego tworzony jest przez doświadczonego mistrza kowalskiego z wykorzystaniem tradycyjnych metod. Stal AISI 1095 jest stalą wysokowęglową więc nie jest całkowicie odporna na korozję i wymaga przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji.

Tradycyjny ośmiokątny uchwyt jest niezwykle wygodny i pozwala na precyzyjne posługiwanie się nożem. Ręcznie polerowana rękojeść jest wykonana z drzewa różanego inaczej zwanego palisandrem. Częścią kompletu jest piękna saya zdobiona motywem smoka inkrustowanym masą perłową.

Nóż dostarczamy w eleganckim drewnianym etui.


Długość ostrza: 300 mm
Długość całkowita: 470 mm
Szerokość ostrza: 33 mm
Grubość ostrza: 4 mm
Waga: 315 g
Stal AISI 1095
HRC 60 (+/-1)
Nie jest nierdzewny
Zaostrzony: jednostronnie
Uchwyt: palisander / heban
Skuwka: metalowa
Myć ręcznie

Made in China

Użyta do wykonania noża stal węglowa pozwala na długie utrzymanie ostrości noża, ale może rdzewieć. Wymaga więc przestrzegania odpowiednich zasad użytkowania i konserwacji:

  • Zawsze myj nóż ręcznie i dokładnie go wysusz.
  • Wycieraj ostrze w trakcie gotowania, szczególnie po krojeniu kwaśnych produktów.
  • Po pracy powlecz suchy nóż cienką warstwą oleju kameliowego lub jojoba. Jeśli używasz noża często można użyć zwykłego oleju jadalnego. Do dłuższego przechowywania lub transportu można użyć oleju mineralnego pamiętając jednak, że przed użyciem nóż należy dokładnie wymyć.
  • Do przechowywania dobrze jest użyć papieru antykorozyjnego.
  • Nie przechowuj mokrego noża.
  • Nie krój na twardej powierzchni np. z kamienia lub szkła.
  • Do ostrzenia używaj specjalnych kamieni wodnych.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

0123
0
23147 odwiedzin naifu.pl od 17 października 2019